Ergonomie is een term die we vaak horen als het gaat om kantoormeubelen en werkplekken. Maar wat betekent ergonomie eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In deze gids gaan we dieper in op ergonomische kantoormeubelen en hoe ze kunnen bijdragen aan een gezondere en productievere werkomgeving.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is de wetenschap van het ontwerpen van de werkplek, taken en hulpmiddelen om deze af te stemmen op de fysieke en cognitieve capaciteiten van de werknemer. Het doel is om een comfortabele en efficiënte werkomgeving te creëren die de gezondheid en het welzijn van werknemers bevordert.

Voordelen van ergonomische werkplekken

Een ergonomische werkplek biedt tal van voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Minder lichamelijke klachten: Ergonomische meubelen verminderen het risico op rugpijn, nekpijn en andere lichamelijke klachten die vaak het gevolg zijn van een slechte houding of onjuiste uitlijning.

 • Verhoogde productiviteit: Comfortabele werknemers kunnen zich beter concentreren en voelen zich minder vermoeid, wat leidt tot een hogere productiviteit.

 • Minder verzuim: Het gebruik van ergonomische meubelen kan het aantal ziektedagen als gevolg van werkgerelateerde klachten verminderen.

 • Verbeterde werksfeer: Werknemers die zich comfortabel voelen op hun werkplek zijn over het algemeen gelukkiger en tevredener, wat de algehele werksfeer ten goede komt.

Kenmerken van ergonomische kantoormeubelen

Ergonomische kantoormeubelen hebben specifieke kenmerken die ze onderscheiden van standaard meubilair. Enkele van deze kenmerken zijn:

 • Verstelbaarheid: Ergonomische stoelen en bureaus kunnen vaak worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker. Dit omvat hoogteverstellingen, rugleuningverstellingen en armsteunen die kunnen worden aangepast.

 • Lendensteun: Ergonomische stoelen bieden doorgaans lendensteun om de natuurlijke kromming van de rug te ondersteunen en rugpijn te voorkomen.

 • Zitdiepte: De zitdiepte kan worden aangepast om ervoor te zorgen dat de gebruiker voldoende ondersteuning heeft voor de dijen, wat belangrijk is voor een goede zithouding.

 • Ademende materialen: Ergonomische stoelen zijn vaak gemaakt van ademende materialen die oververhitting en zweten voorkomen.

Tips voor ergonomische kantoorinrichting

Naast het kiezen van ergonomische kantoormeubelen zijn er ook enkele belangrijke tips voor het creëren van een ergonomische werkplek:

 • Monitorhoogte: Plaats uw monitor op ooghoogte om nekbelasting te verminderen.

 • Toetsenbord en muis: Zorg ervoor dat uw toetsenbord en muis binnen handbereik zijn en op de juiste hoogte zijn afgesteld.

 • Pauzes nemen: Sta regelmatig op, strek uw benen en neem korte pauzes om spierspanning te verminderen.

 • Gebruik een ergonomische stoelmat: Dit kan helpen om vermoeidheid en pijn in de benen te verminderen.

Het investeren in ergonomische kantoormeubelen en het creëren van een ergonomische werkplek is een investering in de gezondheid en het welzijn van uw werknemers, evenals in de productiviteit van uw organisatie. Een ergonomische werkplek kan het verschil maken in termen van comfort en prestaties, en het helpt om lichamelijke klachten en verzuim te verminderen. Het is dus zeker de moeite waard om hierin te investeren.

Kortom, als het gaat om kantoorinrichting, vergeet dan niet het belang van ergonomie en het gebruik van ergonomische kantoormeubelen. Het zal een positief verschil maken in de algehele werkomgeving en het welzijn van uw werknemers.