Heb jij ooit weleens gehoord van een waterontharder? En weet jij waarvoor het gebruikt wordt? We leggen het aan je uit. Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water door het verwijderen van overtollige mineralen, zoals calcium en magnesium. Hard water kan problemen veroorzaken zoals kalkaanslag en een verkorte levensduur van apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers. Een waterontharder kan deze problemen verhelpen en zelfs besparen op energiekosten door efficiënter gebruik van water .Er zijn verschillende manieren om een waterontharder in te zetten. 

Voordelen van een waterontharder

Voor we ingaan op waar je een waterontharder kan gebruiken zijn er verschillende voordelen aan het gebruik van een waterontharder. Zacht water voorkomt kalkaanslag op bijvoorbeeld kranen, douchekoppen en huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers. Dit zorgt voor een betere werking van de apparaten en verlengt hun levensduur. Zacht water zorgt voor een betere werking van huishoudelijke apparaten, waardoor ze minder energie verbruiken. Dit kan leiden tot besparingen op de energierekening. Ook heeft zacht water minder schoonmaakmiddelen nodig om schoon te maken, wat zorgt voor besparingen op schoonmaakkosten en minder chemicaliën in het milieu. En als laatste heeft het een betere smaak dan hard water, waardoor het drinken van water uit de kraan aantrekkelijker wordt. Wie maakt er gebruik van een waterontharder en waarom?

In huis

Een waterontharder wordt regelmatig gebruikt in diverse huishoudens. Zij sluiten de waterontharder van Boshuis aan op de watertoevoerleiding van de woning. Op deze manier wordt het water dat door de leidingen stroomt, gefilterd en ontdaan van overtollige mineralen. Dit zorgt voor zachter water en voorkomt kalkaanslag op bijvoorbeeld kranen en douchekoppen. Dat heeft voor jou als voordeel dat je minder hoeft schoon te maken. Ook zorgt het zachte water onder de douche voor minder droog haar en een minder geïrriteerde huid. Daarnaast kan het de levensduur van huishoudelijke apparaten verlengen.

Voor bedrijven en industrieel gebruik

Een waterontharder wordt het vaakst gebruikt in bedrijven, en dan met name industrieel bedrijven. Zo gebruikt een bedrijf in voedselverwerkingsindustrie een waterontharder. Dit omdat ze water van hoge kwaliteit nodig hebben om hun producten te maken en te verwerken. Door het gebruik van een waterontharder kan de kwaliteit van het water worden verbeterd en de productie efficiënter worden gemaakt. Daarnaast gebruiken bijvoorbeeld ook bedrijven in de horeca of sportscholen een waterontharder. Zachter water zorgt voor minder kalkaanslag op sanitair en verlengt de levensduur van douches en kranen. Bovendien kan het gebruik van zacht water zorgen voor een betere klantervaring en dus betere beoordelingen.

Landbouw en veeteelt

Een waterontharder kan ook worden ingezet voor landbouw en veeteelt. Het water dat wordt gebruikt voor de irrigatie van gewassen kan hard zijn en schade aan de planten veroorzaken. Door het gebruik van een waterontharder kan de kwaliteit van het water worden verbeterd en de groei van de planten worden bevorderd. Ook kan het gebruik van zacht water de gezondheid en het welzijn van dieren in de veeteelt verbeteren. Een waterontharder kan dus voordelen bieden voor huishoudelijk, industrieel, landbouw gebruik.