Iedereen die in Nederland woont, is verplicht een zorgverzekering te nemen. Omdat iedereen bijdraagt aan het betalen van de collectieve zorgkosten, houden we de zorg voor iedereen betaalbaar. Toch is het niet nodig om meer te betalen dan nodig is en daarom is het verstandig om eens per jaar te kijken of je huidige zorgverzekering nog wel aansluit bij jouw zorgvraag. Bovendien mag je eens per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wij laten je zien hoe je kunt uitvogelen welke zorgverzekering het beste bij jou past en hoe je de kosten ervan tot een minimum kunt beperken zonder dat je inlevert op de kwaliteit van je zorg. 

 

Een goede basisverzekering kiezen 

Of je ziek wordt, kun je waarschijnlijk niet goed voorspellen. Je kunt echter wel inschatten welke risico’s je wilt nemen. Het is in dat geval belangrijk om te kijken naar je algehele financiële positie. De belangrijke vraag is: ben je in staat om bijkomende kosten zelf te betalen? Als je namelijk een basisverzekering kiest, zul je zien dat de meer uitgebreide pakketten niet-gecontracteerde zorg volledig vergoeden. Onder deze categorie valt de zorg die je afneemt bij partijen waar je zorgverzekeraar geen contract mee afgesloten heeft. Ben je minimaal verzekerd, dan betaal jij dertig procent van deze zorgkosten. Heb je langdurig zorg nodig, dan kunnen deze kosten flink oplopen. Heb je geen financiële buffer, dan is het aan te raden om een meer uitgebreide basiszorgverzekering te nemen. Heb je nu juist de duurste basiszorgverzekering en heb je een forse buffer achter de hand, dan kun je overwegen om een minder uitgebreide basisverzekering te nemen. 

 

Heb je aanvullende verzekeringen nodig? 

De tweede stap die je moet zetten wanneer je een zorgverzekering op maat wilt samenstellen, is jezelf afvragen of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een tandartsverzekering online afsluiten. Met deze extra verzekering zijn ook de kosten die je maakt bij de tandarts door je verzekering gedekt. Weet jij dus nu al dat jij volgend jaar een uitgebreide en dus dure behandeling moet ondergaan, voeg dan de tandartsverzekering toe aan je pakket. Op die manier bespaar je flink wat kosten en toch krijgt je gebit de zorg die het nodig heeft. Bekijk ook de andere aanvullende verzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld een verzekering toevoegen die je kunt gebruiken wanneer je een ongeluk hebt gehad. Ook wanneer je gebruik wilt maken van alternatieve geneeswijzen is het aan te raden om een aanvullende verzekering te nemen. 

 

Verbeter je zorg, bespaar kosten 

Je merkt het: hoe beter je in staat bent om je zorgverzekering op je zorgvraag van het komende jaar af te stellen, hoe meer jij de vruchten plukt van jouw verzekering. Twijfel je nog omdat je de kosten wel erg hoog vindt? Dan is het goed om te weten dat je ook zorgtoeslag kunt aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid. Je kunt zelfs zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht. Zo houden we met elkaar onze zorg betaalbaar